הריון בסיכון גבוה הוא מונח כללי, המתייחס בעיקר למצבים בהם נשקף סיכון מוגבר לבריאות האם, העובר או לשניהם לאורך תקופת ההריון, באופן שעלול להשפיע בצורה שלילית עליהם ועל תוצאות ההריון עצמו. נשים שנמצאות בסיכון מוגבר צריכות מעקב צמוד יותר לכל אורך תקופת ההריון על מנת לשמור על הבריאות שלהן ושל העובר שלהן, ותהליך כזה כולל לא מעט בדיקות חשובות, לצד דרכי התמודדות שחשוב להקפיד עליהן. אז איך זה עובד, ומה חשוב עוד לדעת על כך? בכתבה זו תוכלו למצוא את כל התשובות.
כל כמה זמן צריך להיפגש עם רופא עבור מעקב בהינתן הריון בסיכון גבוה?
ובכן, חשוב להדגיש כי תדירות הטיפולים והמעקב כאשר מדובר בהריון בסיכון גבוה עשוי להשתנות ממטופלת למטופלת. באופן כללי, הריון בסיכון גבוה כמובן מצריך מעקב תדיר יותר, אך תדירות המפגשים עם הרופא נקבעת באופן פרטני, ובעיקר בהתחשב בגורמי הסיכון הספציפיים של הריון האם.
סיבוכים שהופכים את ההריון להריון בסיכון
• מחלות כרוניות – מחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלות לב, אפילפסיה, מחלות כליה, מחלות ריאה, לחץ דם גבוה ועוד.
• מצב גופני של האם – מצבים גופניים שונים שיכולים להשפיע על תוצאות ההריון כמו קרישיות יתר, תת-משקל קיצוני, עודף-משקל קיצוני, שימוש תדיר בסמים או באלכוהול, חשיפה לזיהומים או חומרים מסוכנים וכדומה.
היסטוריית לידות – יש לציין כי גם היסטוריית הלידות של האם העתידית משפיעה על הסיכון בהריון הנוכחי שלה. כך לדוגמא, אם שעברה שלושה ניתוחים קיסריים או מעבר לכך, או ניתוח אחר ברחם כמו כריתת שרירן בדרך כלל תהיה מוגדרת בתור הריון בסיכון גבוה. גם במקרים בהם אחד ההריונות הקודמים היה עם סיבוך מסוים כמו לידה מוקדמת, הפלות חוזרות וכדומה יוגדרו בתור מקרים של הריון בסיכון גבוה.
שגרה מומלצת לנשים הנמצאות בהריון בסיכון גבוה
על מנת להקל על התהליך, מומלץ לשמור על שגרה קבועה ובריאה. בתור התחלה, חשוב מאוד להקפיד על מעקב צמוד מול מומחה להריון בסיכון גבוה. כמובן שעליכן להקפיד לעקוב אחר כל ההוראות שהוא נותן לכן באדיקות רבה. במידה ויש ספק ולו הקטן ביותר, חשוב מאוד ליצור קשר בדחיפות עם הגורם הרפואי, בין אם מדובר במוקד חירום או באותו רופא מומחה שמסייע לכן עם המעקב. מעבר לכך, חשוב לתת מקום לבעיות קיימות, קטנות ככל שיהיו.
האם קיים טיפול עבור גיל מתקדם?
במקרים בהם הגורם להגדרת ההיריון בתור מסוכן הוא בעצם גיל האישה, המעקב עוסק בין היתר בזיהוי של בעיות מוכרות ושכיחות בקרב גילאים אלו כמו סוכרת, יתר לחץ דם וכדומה. המעקב גם אמור לכלול בדיקות חשובות ויסודיות של בעיות אלו, ובתדירות גבוהה יותר בהשוואה להריון ממוצע.
קרדיט תמונה FREEPIK